925 zilver is de hoogste kwaliteit zilver

Er bestaan heel veel verschillende edelmetalen en andere materialen waar je sieraden van kan maken. Een van de populairste edelmetalen is zilver. Maar waar komt zilver eigenlijk vandaan? De aardkorst is opgebouwd uit allerlei kleine deeltjes (elementen). Er zijn meer dan 80 verschillende elementen gevonden en een daarvan is zilver. Zilver is relatief zeldzaam en daardoor vrij kostbaar.

Bronnen van zilver zijn onder andere direct gedolven zilver en zilver ontgonnen als een bijproduct van de winning van goud, koper, lood en zink. Ook kan zilver gewonnen worden uit gerecyclede materialen. De grootste zilvermijnen vind je in Mexico, Peru, Verenigde Staten en Canada.

Puur zilver, wat ook wel fijn zilver genoemd wordt, is heel erg zacht. Dit is veel te zacht om er sieraden van te maken. Om het sterker te maken wordt het gemengd met een klein gedeelte van een ander soort metaal. Er ontstaat dan een zogenaamde legering. De meest bekende legering zilver is ‘925 zilver’, ook wel ‘sterling zilver’ genoemd. Sterling zilver bestaat uit 92,5% puur zilver, de andere 7,5% bestaat uit andere materialen (zoals bijvoorbeeld koper). In zilveren sieraden zie je een waarborg stempel met het cijfer 925, deze stempel verwijst naar de hoeveelheid puur zilver in het sieraad, namelijk 92,5%.

Het kan voorkomen dat zilveren sieraden verkleuren. Groenig, zwart of dof. Het reageert op invloeden van buitenaf, oxideren noemen wij dat, een chemische reactie. Dit kan komen door waterstofsulfide (een gas dat overal in de lucht voorkomt). Maar ook door de zuurgraad van je huid. Deze zuurgraad is per persoon verschillend. Het heeft te maken met wat je eet, of je medicijnen slikt, of je alcohol hebt gedronken of de hoeveelheid transpiratie. Verkleuring van zilveren sieraden is dus een natuurlijke eigenschap, de aanslag kan je eenvoudig weghalen met bijvoorbeeld een zilverpoetsdoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *